… përmes numrave

Në Tokë, ka rreth 20.000 lloje të njohura të bletëve që banojnë në të gjitha kontinentet, përveç Antarktikut. Nga ky numër, vetëm 11 lloje prodhojnë mjaltin. Bleta mjaltëpruëse është e vetmja në mesin e një milion llojeve të ndryshme të insekteve në Tokë që prodhojnë ushqimin që e konsumojnë njerëzit. Njeriu tani kultivon katër lloje bletësh të mjaltit: Apis mellifera / mellifica – sot e njohur si bleta evro-afrikane e mjaltit; Apis Florea – bletë e vogël indiane, Apiss dorsata – bletë e madhe indiane dhe Apis cerana – e përhapur në jug,  në pjesën qendrore dhe në pjesën juglindore të Azisë. Të gjitha këto bletë  prodhojnë mjaltin më të mirë dhe të shëndoshë. Mjaltë e keqe mund të ndodhë vetëm si rezultat i gabimit njerëzor.Mjalti i bletëve është një nga ushqimet më të sigurta – bakteret më të rrezikshme nuk mund të mbijetojnë në mjaltë.

Ngjajshëm me bashkësitë njerëzore, kolonia e bletëve është komunitet i organizuar  me ndarjen e saktë të punëve. Bletët marrin dhe ndryshojnë “përgjegjësitë” e tyre në koshere në bazë të moshës, dhe bletët  e reja  mësojnë nga motrat më të vjetra dhe  më me përvojë. “Karriera e Biznesit” e  bletëve punëtoreve duket  kësisoji:

1-2. ditëshe kryejnë pastrimin e qelizave, duke filluar me atë në të cilën kanë lindur

3-5. ditëshe: ushqejnë  larvat e vjetëra

6-11. ditëshet : ushqejnë larvat e reja

12-17. ditëshet: prodhojnë dyllin dhe ndërtojnë “tenxhere mjaltë”,  mbajnë ushqimin dhe kryejnë  detyrën e funeralit

18-21. ditëshe: rruajnë  hyrrjet në koshere dhe mbrojnë të  njëjtën  nga ndërhyrësit e ndryshëm

nga dita 22 e moshës deri në vdekje (40-45, ditë): fluturojnë dhe vëzhgojnë, mbledhin nektar, polen dhe ujë, polenizojnë …

Një  bletë viziton  rreth 10 lule për minutë, një udhëtim nga kosheret zgjat rreth 10-30 minuta, gjatë të cilave bleta viziton rreth 50-100 lule. Jashtë  kosheres bleta kalon duke  punuar rreth 6-7 orë në ditë. Gjatë kësaj kohe  bën rreth 40-50 fluturime dhe viziton rreth 4.000-5.000 lule. Për 1 kilogram të  mjaltit bleta duhet të fluturojë rreth 5 milionë lule (p.sh. rreth 2.000.000 lule të akacies-bagrem ose rreth 7.500.000 lule tërfili të kuq) dhe fluturon mbi 110.000 kilometra (për shembull, diametri i planetit Tokë është rreth 40.000 km). Një bleteje për prodhimin e një kilogram mjalti do t’i duheshin 110 vite

Nga një lule bleta thith rreth 0.02 mg nektar. Për 1 kg mjaltë bletët e mjaltit duhet të sjellin rreth 150.000 ngarkesa të nektarit ose gjithsejt  3-4 kg  nektar, që  varet nga përmbajtja e lagështisë në ajër dhe në nektar. Gjatë një periudhe  20 ditëshe  duke fluturuar dhe duke punuar jashtë kosheres një bletë  punëtore mund të sjellë 6-8 g nektar nga të cilat merr 3-4 g mjaltë. Bleta mesatare punëtore  prodhon rreth 1/12 e një lugë çaji mjaltë në jetën e saj. Me fjalë të tjera, kur ju hani një lugë çaji mjaltë, mos harroni, një kafshore  juaj e ëmbël është një punë e përjetshme e 12 bletëve të zellshme.

Efekti i bletëve punëtore në  mbledhjen e nektarit është  më i madh kur kullotja është më afër dhe fluturimet më të shkurtra. Nëse kullosa është  larg nga kosheret rreth një kilometër, bletët  me  ngarkesë të plotë do të arrijnë  përsëri në koshere për 3-5 minuta, derisa  tre kilometra do ti  fluturojnë për 20-25 minuta. Bletët mund të fluturojnë në një distancë prej tetë kilometra nga kosheret, dhe pa dyshim do të gjejnë rrugën mbrapa. Megjithatë, distanca e dobishme e punës  për bletët nuk duhet të jetë më shumë se 2 km.

Nëse fluturojnë pa ngarkesë, bletët mund të zhvillojnë shpejtësinë deri 65 km / h, ashtu që për një minutë  fluturojnë më shumë se një kilometër. Kur ngarkohen me nektar dhe polen, bletët fluturojnë ngadalë, 18-36 km / h, në varësi të drejtimit dhe erës. Për një kilometër të fluturimit bletët  shpenzojnë 0.43 mg të sheqerit të përfshirë në nektar ose “4.3 g për 100 kilometra.” “Karburanti”  i përmbajtur në dy lugë çaji  mjalti do të jetë i mjaftueshëm për një bletë për të fluturuar tërë botën.

Gjatë fluturimit krahu i bletës bën të paktën 200 goditje në sekondë, ose 12.000 herë në minutë, duke formuar tingullin karakteristik   “hum”.

Bleta më e  vogël në botë është një bletë xhuxh (TRIGONA minima) dhe ka një gjatësi prej rreth 2 mm, ndërsa bleta më e madhe konsiderohet se është bleta Megachile tape, e cila mund të rritet në një gjatësi prej 4 cm. Edhe pse bletët janë insekte relativisht të vogla, gumëzhimit të tyre i frikësohen shumë  edhe kafshët më të mëdha të tokës. Duke dëgjuar gumëzhimin e bletëve të  vogla, elefantët – gjigandët më të  rëndë se 12 tonë,arratisen me panik duke  tundur kokën e tyre dhe duke prodhuar  tinguj specifik.

Bletët gjithashtu mbledhin edhe pluhurin-pjalmin e  lules (polenin, ). Disa “ngarkesa” polen peshojnë 10-25 mg. Në mbledhjen e polenit, bletëve u ndihmonë dhe  lehtëson ekzistimi i forcës elektrostatike mbi qimet  e trupit, për të transferuar “ngarkesën” e polenit  bletët shfrytëzojnë  shporta anatomike në këmbët e tyre të prapme. Në një qelizë të dyllit të mjaltës mund të vendosen 18-25 ngarkesa polen, ose rreth 450 mg. Korniza e mbushur mirë në koshere mund të përmbajë 2-3 kg polen. Në kushte të volitshme bletët e një shoqërie për  shtatë ditë mund të mbledhin deri në dy kilogram polen. Çdo “topth” i polenit që sjellin bletët  në koshere përmban më shumë se 2 milion kokrra  lule-poleni, ndërsa vetëm një lugë e vogël përmban më shumë se 2.5 miliardë kokrra të llojeve të ndryshme të polenit. Për këtë sasi të polenit,një bletë  duhet të punojë  tërë  muajin, të paktën tetë orë në ditë.

Të  vogla  por të fuqishme! Bleta mesatare punëtore është e gjatë pak më tepër se një centimetër dhe peshon vetëm rreth gjashtëdhjetë miligram. Megjithatë, ajo është në gjendje të fluturoj me barrë më të rëndë se sa është vetë.

Gjenomi i bletëve përbëhet prej 260 milionë çifte të bazave nukleotide. Një studim i fundit global i ndryshueshmërisë së gjenomit sugjeron se pikënisja e origjinës të llojeve të  sotme të bletëve është gjetur në Azi,   rreth 300.000 vite p.e.r.